Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-09@05:51:00 GMT

حال و هوای مسجد ارک در شب ولادت امامِ مجتبی(ع) + فیلم و عکس

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۸۹۷۶۴۴

حال و هوای مسجد ارک در شب ولادت امامِ مجتبی(ع) + فیلم و عکس

‍‍‍‍‍‍

مراسم مناجات شب پانزدهم ماه مبارک رمضان با سخنرانی آیت الله سیدمحمدمهدی میرباقری و مناجات حاج منصور ارضی با حضور پرشور مردم مومن و شب زنده‌‌دار در مسجد ارک تهران برگزار شد. ۱۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۰ فرهنگی دین ، قرآن و اندیشه نظرات

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، شب گذشته یعنی چهارشنبه نهم خردادماه سال 97 حوالی ساعت 24  در خیابان بهشت یا همان پارک شهر قدیم ولوله‌ای برپا بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صفوفی  قطارچین از خودروها که پشت به پشت هم در یک خط قرار گرفته‌ بودند،چشم‌ها را به پرسش‌گری وا می‌داشت. امشب اینجا چه خبر است؟ اولین نکته‌ای که به ذهن برخی افراد خطور می‌کند این که  جمعی در یک شب خنک بهاری برای تفریح، به پارک‌شهر آمده‌اند امّا تنها چند گام دیگر کافی است تا به کنه واقعیت دست‌ یابند.فوج فوج آدم‌هایی با تیپ و لباس‌های متفاوت خیابان  پانزده خرداد  را در پیش گرفته‌اند. حتماً مراسمی برپاست. وقتی از خیابان بالای مسجد ارک وارد خیابان  دادگستری می‌شوند،  زمزه‌هایی از جنش نجوا و مناجات دل و جانت را نوا می‌بخشند و نوازش می‌دهند

جمع‌های خانوادگی رو به سوی ارک دارند؛ دو پسر جوان به سرعت از کنارمان می‌گذرند.شور و اشتیاق  آن‌ها برای رسیدن به این مراسم زاید‌الوصف است .به همدیگر می‌گویند:  «حاجی شروع کرد». اگر سابقه حضور در مراسم مسجد ارک را داشته باشید، متوجه می‌شوید که منظور از حاجی، همان «حاج منصور ارضی» است. آن‌ حاجی که مرحوم حضرت آیت‌الله بهجت (ره) در وصفش چنین فرموده‌‌اند که «او حاج منصور عرشی است».

سابقه برگزاری مراسمات سحرگاهی مسجد ارک تهران به زمان‌های دور بر می‌گردد. پدران و مادران، پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها از نوای گرم و دل‌نشین حاج منصور در ارک تهران خاطراتی دارند.

شور و حالی در ارک برپاست. مراسمی متفاوت‌تر از شب‌های گذشته.گروهی از مردم برای پخش نقل و شیرینی، زولبیا و بستنی تلاش می‌کنند. زن و مردی که برای حضور در مراسم شتابان می‌رفتند، پاسخ سئوالم را دادند. زن به مرد خود می گفت: «امشب، شبِ کریم است و ما مهمان سفره کریم آل طه هستیم». این جمله  بر دلم نشست. امشب شب ولادت امام حسن مجتبی(ع) است .

مردم هر کدام زیراندازهایی را برای خود پهن کرده  و گوشه‌ای اتراق کرده بودند. پیر مردی در گوشه‌ای از خیابان روی صندلی نشسته بود و تسبیح به دست، مشغول ذکر گفتن بود، خانم جوانی، قرآن به دست گرفته بود و آیاتی از قرآن را می‌خواند . حاجی یا همان حاج منصور ارضی پس از سخنرانی آیت‌الله میرباقری، بلندگو را گرفت و در ابتدا، طبق روال معمول، چند دقیقه‌ای درباره فضائل اهل بیت(ع) و خصوصیات افراد مومن مطالبی را گفت و همانطور که انتظار می‌رفت، بر خلاف شب‌های قبل که پیش از دعای مجیر یا ابوحمزه، روضه کوتاهی می‌خواند، شعری را در وصف امام مجتبی(ع) سرود  که با همراهی شورانگیز مردم همراه شد.

  دعای ابوحمزه شروع شد و با اوج گرفتن صدای حاج منصور، دریای دل موج‌ می‌زند و اشک‌ها  گونه‌ها را شست و شو می‌دهد. بغض برخی از مردان می‌شکند و صدای گریه‌ آن‌ها در فضا می‌پیچد و کمی آن‌سوی تر زنانی که چادر بر چهره کشیده‌اند اما تکان‌های شانه‌هایشان از همنوایی و همراهی آنان با مناجات ابوحمزه ثمالی حکایت می‌کند. حاج منصور وقتی به فرازهایی از دعا که امام سجاد(ع) از خداوند سبحان، طلب استغفار کرده است، می‌رسید با زبان شیوایش آنها را ترجمه می‌کرد و صدای ناله‌های مردم بیشتر به گوش می‌رسید.

در ادامه فیلم مناجات دعای ابوحمزه ثمالی شب پانزدهم را مشاهده می‌کنید:

 

مناجات دعای ابو حمزه ثمالی در شب پانزدهم ماه مبارک رمضان

ساعت حوالی 1:30 بامداد  پس از اینکه بخشی از دعا به پایان رسید، حاجی، اشعاری را در وصف امام حسن(ع) خواند که مورد تشویق و استقبال مردم قرار گرفت. همه منتظر بودند، حاج ولی الله کلامی زنجانی هم برایشان بخواند چون هر ساله ایشان در شب ولادت امام مجتبی(ع) میهمان مسجد ارک  است. حاج ولی الله کلامی آنچه انتظار می‌رفت میکروفن را از حاج منصور گرفت و با اشعاری به زبان فارسی و ترکی مشتاقان به حضرت امام مجتبی(ع) را بهره‌مند کرد.

حاج ولی‌الله کلامی زنجانی شاعر و مداح پیشکسوت اهل بیت(ع) کشور است که هرساله برای دیدار شاعران با مقام معظم رهبری به تهران می‌آید و پس از آن خود را به جلسه مسجد ارک می‌رساند.

حسین سازور مداح سرشناس کشورمان که سابقه دوستی و رفاقت او با حاج منصور ارضی به سال‌ها پیش بر می‌گردد و همواره خود را شاگرد حاج منصور می‌داند، چند دقیقه‌ای برای امام مجتبی(ع) شعرخوانی کرد و مولودی‌خوانی او، حسن ختام این جلسه شد تا بدین ترتیب، برگ دیگری از مراسم سحرگاهی در دفتر خاطرات مسجد ارک تهران ثبت و ضبط شود.

تصاویر این مراسم در پیوست این گزارش قابل مشاهده و دریافت است.

انتهای پیام/

شب پانزدهم ماه مبارک رمضان ۹۷ / مسجد ارکشب پانزدهم ماه مبارک رمضان ۹۷ / مسجد ارکشب پانزدهم ماه مبارک رمضان ۹۷ / مسجد ارکشب پانزدهم ماه مبارک رمضان ۹۷ / مسجد ارکشب پانزدهم ماه مبارک رمضان ۹۷ / مسجد ارکشب پانزدهم ماه مبارک رمضان ۹۷ / مسجد ارکشب پانزدهم ماه مبارک رمضان ۹۷ / مسجد ارکحال و هوای مسجد ارک در شب ولادت امامِ مجتبی(ع) + فیلم و عکس R1444/P1010114/S4,37/CT6 پیوست مناجات/ شب پانزدهم ماه مبارک رمضان ۹۷ / مسجد ارک واژه های کاربردی مرتبط ماه مبارک رمضان

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ماه مبارک رمضان ماه مبارک رمضان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۹۷۶۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عدم تامین معیشت؛ مانع استقبال روحانیون از مسئولیت امامت جماعت

امامت جماعت یکی از مهمترین شئونات دینی و حوزوی است و نهادهای متولی به خصوص حوزه علمیه باید تلاش کنند تا با حمایت از این جایگاه در رونق آن بکوشند و جایگاه امامت جماعت را به وضع مطلوب خود نزدیک کنند به گونه‌ای که طلاب با میل و رغبت به سمت فعالیت مذهبی و فرهنگی در مساجد بروند.

امام جماعت در درجه اول یک طلبه و روحانی است که باید در حوزه علمیه تربیت شود و با علم و مهارت لازم به جامعه برگردد و اولین مسئولیت اجتماعی و دینی او حضور در جایگاه امام جماعتی در مسجد است.

البته موانع در این مسیر کم نیست ولی سنت مراجعی مانند آیت‌الله العظمی بروجردی در کشور خودمان و برخی کشورهای اسلامی می‌تواند برای ما الگو باشد.

در این راستا با حجت‌الاسلام والمسلمین تقی قرائتی؛ رئیس مؤسسه مسجد گفت‌وگو کرده ایم که در ادامه می‌خوانید:


 یکی از کارکردهای مهم روحانیت اداره مساجد و برگزاری نماز جماعت است، مهمترین ویژگی یک امام جماعت چه مواردی است؟


دنیای امروز دنیای مهارت است نه فقط تخصص نظری و کسب یکسری معلومات؛ کارشناس پیش‌دبستانی با کارشناس مهد کودک و کارشناس مهد کودک با کارشناس دبستان تفاوت دارد و در مسجد از کودک تا کهنسالان حضور دارند؛ زن و مرد و فقیر و غنی و باسواد و بی‌سواد که باید یکنواخت مورد توجه قرار بگیرند. نه مسجد باید طوری مدیریت شود که سرای سالمندان باشد و نه مهد کودک برای کودکان و نه باشگاه برای جوانان و همه را هم تحت پوشش قرار دهد و حلقه اتصال و مدیر یت آن با امام جماعت است.


امام جماعت باید مهارت‌های مختلف را بداند ولی به دلیل اینکه امور دیگر زودبازده هستند طلاب از امام جماعتی، استقبال نمی‌کنند، امام جماعت بودن مسجد، کار درازمدت فرهنگی است و دیر جواب می‌دهد ولی امور دیگر بعد از چند ماه بازده دارد گرچه فعالیت چند ماهه آموزشی مانند علف بهاری است که با یک آفتاب پژمرده می‌شود ولی تربیت در مسجد، نهادینه می‌شود و باورهای دینی در عمق و وجود همه ماندگار خواهد شد، لذا طلاب ترجیح می‌دهند بروند در پادگان و قوه قضائیه و نهادهای نظامی و اداری و ... خدمت کنند که مخاطبان آن‌ها یک‌سطح باشند نه اینکه بخواهند با اقشار مختلف مواجه شوند ضمن اینکه در ادارات وضعیت معیشتی آنها نسبتا تامین است ولی در مسجد اینگونه نیست.

تربیت در مسجد فرا جناحی، فرا سنی است. باید تشکیلات آموزشی کشور افراد متخصص برای مسجد تربیت کنند که سطح معیشت آنان هم تامین شود تا بتوانیم مساجد را حفظ کنیم.


اشاره کردید که طلاب اقبال زیادی به امامت مسجد ندارند، علاوه بر دلیل فوق، آیا دلایل دیگری هم دارد؟

تامین معیشت امامان مساجد موانع متعدد دارد؛ طلبه اگر در دانشگاه، تدریس و به کارهای فرهنگی اشتغال داشته باشد یا در قوه قضائیه، سپاه، ارتش، نیروی انتظامی و وزارت جهاد و ... معیشت او در حد کارمندی تامین است ولی در مسجد اینگونه نیست درحالی که در صدر اسلام، یک امام جماعت و نماینده پیامبر(ص) که به بلاد مختلف اعزام می‌شد، از جهت معیشتی تامین می‌شد لذا امامت مسجد باید از همه این موارد بیشتر مورد توجه قرار گیرد.


اگر معیشت اولیه طلاب تامین ‌شود مثلا منزل حداقلی و اتومبیل حداقلی داشته باشند، از بازنشستگی و ... بهره‌مند شوند؛ مشکل تا حد زیادی رفع می‌شود در حالی که امامت جماعت، نه تامین مالی دارد و نه بازنشستگی و دولت قبل از اینکه به دانشگاه‌ها و نهادها برسد باید از امامت جماعت مساجد حمایت کند و این حمایت هم فقط از بعد حقوق نیست. برای اینکه مردم سفر کنند مشوق‌هایی از سوی مراکز مختلف ایجاد می‌شود که اقشار مختلف بتوانند سفر کنند ولی در مورد مساجد و ائمه جماعات چنین چیزی وجود ندارد.


یکی از سؤالاتی که از طلاب می‌شود این است که اگر شما مخیر بین استخدام در یک اداره و نهاد بشوید یا اینکه امامت جماعت مسجد را بر عهده داشته باشید به چه مبلغی حاضرید این کار را بکنید و جواب داده‌اند یک سوم آنچه در دانشگاه و قوه قضائیه داده می‌شود؛ این نشان می‌دهد که طلاب اهمیت کار مسجد را می‌دانند و بر این باورند که با تربیت در مسجد نیازی به نیروی انتظامی گسترده و قوه قضائیه نداریم؛ هر متفکری در جمهوری اسلامی متوجه است که وجود 20 هزار مسجد از 20هزار پاسگاه در امنیت کمتر نیست؛ 20هزار مسجد از 20هزار مرکز درمانی برای مشکلات روحی و روانی مردم تاثیرگذارتر است ولی شرایط به گونه‌ای است که به راحتی نمی‌توانند در عمل مسجد را انتخاب کنند.


اگر فرض را بر این بگذاریم که مساجد، معیشت روحانی ثابت را تامین کنند آیا نیروی کارآزموده به اندازه نیاز از سوی حوزه و نهادهای متولی تربیت شده است؟

خیر. حوزه نیروی متخصص برای امامت مسجد تربیت نمی‌کند و نیروهایی که تربیت کرده است عمدتا برای جهاد، ارتش، سپاه و قضاوت و ... است و گرایش امام جماعتی و مسجد نداریم چون پشتوانه مالی ندارد.


یکی از سنت‌ها و سیره‌های بزرگان حوزه در قرون گذشته تربیت امام جماعت مردم‌دار، مسلط به قرائت نماز و آشنا با احکام مبتلابه مردم بوده است و کسانی مانند آیت‌الله العظمی بروجردی به تامین معیشت روحانی و امام جماعت در شهرها و روستاها می‌پرداختند و البته مردم هم کمک می‌کردند چرا الان این سنت در بین بزرگان وجود ندارد یا کمرنگ شده است؟


این سنت قبلا بوده است و کم و بیش وجود دارد؛ در آن دوره شرایط حوزه و تعداد طلاب و ... به گونه‌ای بود که مراجع می‌توانستند رسیدگی کنند ولی الان این وضعیت وجود ندارد لذا تربیت طلبه به صورت جدی وجود ندارد و اگر هست به صورت بسیجی‌وار و برخی مراکز مانند مؤسسه مسجد در حال انجام است که هیچ بودجه دولتی و وابستگی ندارد. کسی که مسجد و کارکردهای امامت جماعت را ترویج کند نداریم. 25 سال است که دوره‌های آموزشی کوتاه مدت داریم و البته کارکردهای مسجد و امام جماعت نیازمند پژوهشکده و دانشگاه تربیت طلاب متخصص است.


مؤسسه شما وابستگی به حوزه ندارد و تعاملی ندارید؟

در حوزه هست ولی وابسته به حوزه نیست؛ زیرا امام جماعت کار طلبگی است؛ البته آنقدر مسائل دیگری وجود دارد که با فعالیت یک مؤسسه مانند مؤسسه ما مشکل امام جماعت و مسجد حل نمی‌شود یعنی گرایش طلاب به کارهای غیر از مسجد زیاد است. البته باز تاکید کنم مخاطب ما طلاب هستند، طلابی که یک دوره تبلیغ رفته باشند و علاقه به این کار داشته باشند و استقبال هم خوب است با اینکه ما بورسیه و سهمیه و حمایت مادی نداریم.


ما حدود 200 هزار مسجد نیاز داریم و 200 هزار امام جماعت ولی کمبودها زیاد است؛ بیش از 70هزار مسجد داریم که تعدادی از آنها فعال نیستند بدلیل واقع شدن در فضاهای متروکه، و مابقی هم ممکن است در دو وعده فعال باشند و امام جماعت آن‌ها هم تامین نیست و امامان جماعت در کنار سایر کارها در مسجد هم خدمت می‌کنند و نمازی هم می‌خوانند ولی اینکه تمام وقت و کار تخصصی در مسجد بکنند و به کار دیگری نپردازند، نداریم.


تا همین یکی دو دهه قبل هم این مسئله رواج داشت که بزرگانی چون آیت‌الله سیدرضی شیرازی، آیت‌الله مجتهدی، آقامجتبی تهرانی و امثال ایشان هر کدام امامت جماعت مساجد یا حوزه‌های بزرگ تهران را عهده‌دار می‌شدند و تاثیرات تربیتی زیادی هم داشتند، چرا این سنت در حال از بین رفتن است و آیا حوزه در این عرصه کاری انجام می‌دهد؟

قانون و سنت بود کسی که به مرتبه اجتهاد می‌رسید چه در نجف و چه در قم به مناطقی می‌رفت که شاید کمتر کسی می‌رفت و در آنجا حوزه و مسجدی تاسیس کرده و به رونق معنوی آنجا می‌پرداخت ما کسانی چون آقایان ایازی و فاضل استرآبادی را داریم که در روستاها حوزه درست کردند و به یک قطب در منطقه خود تبدیل شدند ولی الان جاذبه‌های قضاوت و عقیدتی سیاسی و ... بیشتر است و از سوی دیگر معیشت نسبی استادان و طلابی که به مناطق می‌رفتند تامین بود ولی الان اینطور نیست چون در قدیم فارغ‌التحصیلان حوزه فقط مبلغ و امام مسجد بودند لذا مردم کمک‌های خوبی داشتند وقتی مردم می‌بینند محصولات حوزه در مراکز دیگر مشغول می‌شوند انگیزه حمایت و کفالت را ندارند.


زندگی در گذشته از جهاتی راحت‌تر بود یعنی فرد بدون وسیله نقلیه هم زندگی می‌کرد ولی الان بسیار دشوار است. در گذشته زندگی‌ها ساده‌تر و هزینه‌ها بسیار کمتر بود ولی الان هزینه آب و برق و گاز مبلغ قابل توجهی است. من یک بررسی تاریخی داشتم به این نتیجه رسیدم که از صدر اسلام تا یکی دو قرن قبل ما به ندرت بحثی به عنوان اجاره خانه داشتیم، اجاره اسب و کرایه و زمین و باغ بوده است ولی کسی بابت خانه کرایه نمی‌داده است ولی الان در بحث اجاره، اول اجاره مسکن به ذهن می رسد.


آیا امور سیاسی در اقبال مردم به روحانیت و مسجد اثری دارد؟


مسجد محل قیام و عبادت و سجده است؛ همه نامزدهای انتخابات برای گرفتن رای به مسجد می‌روند ولی وقتی انتخاب شدند توجهی به مسجد ندارند و رفت و آمد نمی‌کنند و از طرفی نگاه جناحی می‌تواند باعث کمرنگ شدن اقبال مردم به مسجد شود؛ از سوی دیگر یک روحانی و طلبه ممکن است در محیط دانشگاه و در قضاوت و ... آزادانه‌تر بتواند عمل کند تا در یک مسجد که باید هیئت امنا و متولیان مسجد را راضی کند و چون جنبه معیشتی هم تامین نیست انگیزه زیادی هم برای تلاش مضاعف وجود ندارد.


گفت و گو از علی فرج زاده

منبع: ایکنا (خبرگزاری بین‌المللی قرآن)

دیگر خبرها

  • افتتاح پروژه ملی آبرسانی قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) در ساوه
  • حضور کاروان سفیران کریمه اهل بیت(س) در کرمانشاه
  • بازدید موزه فاطمی در سالروز میلاد حضرت معصومه(س) رایگان شد
  • مازندران در دهه کرامت غرق در جشن و سرور می‌شود
  • ولادت حضرت معصومه ۱۴۰۳ + عکس، متن و پیام تبریک روز دختر
  • اجرای ویژه برنامه‌های دهه کرامت در مازندران
  • کسب رتبه پانزدهم دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی(ره) در میان دانشگاه‌های ایران
  • درگذشت امام جماعت مسجدی در اندونزی هنگام نماز صبح+ فیلم
  • کتاب «رضای انقلاب» در حوزه هنری رونمایی می‌شود
  • عدم تامین معیشت؛ مانع استقبال روحانیون از مسئولیت امامت جماعت